Låntips

När du ska låna pengar från banken är det viktigt att du tänkt igenom din situation och jag vill här dela med mig av vad jag lärt mig under åren som företagare. Att låna pengar kan vara bra för att utveckla verksamheten men du måste själv räkna ut om du kommer att kunna betala tillbaka ditt banklån. Banken är inte en instans som bara vill göra gott utan de vill också tjäna pengar på ditt banklån genom att låna pengar åt dig. De har rådgivning men den är inte opartisk utan jämför olika banker och lån via en opartisk jämförelsesajt som kreditsajten.se för att jämföra räntor och villkor.

Banklån och räntor

Var medveten om att du kommer att få betala ränta på ditt lån. För att banken ska kunna godkänna ditt lån vill de ha någon form av säkerhet. Du kan få ditt banklån om du använder din bostad som inteckning. Vidare kan banken godkänna dig som låntagare om du har värdepapper, exempelvis aktier eller om du hittar någon som kan ställa upp som borgensman för ditt lån.

Denna person förbinder sig då att återbetala ditt banklån om du, oförmodat, skulle hamna i ekonomiskt trångmål. Din person kommer också att utvärderas om du vill ha ett banklån beviljat. Skulle det vara en affärsidé som du vill genomföra, och därför måste låna pengar, granskas även den. Ett tips är att gå till ditt lokala bankkontor. Där är du förmodligen känd. Skulle du inte få ditt banklån beviljat där kan du alltid fortsätta till någon annan bank. Det är viktigt att kunna lägga fram sin idé och att stå på sig. Men kom som sagt ihåg att banken inte lånar ut pengar för att vara snälla – de vill tjäna pengar.

Var förberedd när du ska låna pengar

Det är mycket troligt att du kommer att få svara på en del frågor när du talar med banktjänstemannen som i slutändan skulle kunna bevilja ett lån. Du måste kunna visa att din affärsidé klarar viss ekonomisk påfrestning. Om din vara eller tjänst inte säljs i den omfattning du tänkt dig, vad ska du då göra? Vad händer om du på annat sätt skulle bli oförmögen att leda ditt tilltänkta företag? Kanske blir du sjuk, hur ska du då göra för att få in pengar så du kan göra avbetalningar på ditt lån? Kanske blir du lurad av dina kunder.

De vägrar att betala sina fakturor till dig. Kommer du klara dig ekonomiskt, det vill säga betala till din bank, samtidigt som du ska försörja dig själv. Tänk på om dina kunder helt plötsligt sviker. Vad gör du då? Ja, det här är en typ av frågor som du kan ställas inför när du vill låna pengar genom ett banklån. Det är därför viktigt att, kanske redan på förhand, tänka ut möjliga svar. Du ska dock inte bli ledsen över att banken ställer så ingående frågor. Frågor av den här typen visar att de tar din affärsidé eller ombyggnad av huset på allvar. Men det är naturligtvis inte så att man är så pass engagerad på alla banker.

Att gå till ditt lokala bankkontor för att be om ett lån är det bästa sättet. De känner inte att de tar risker på samma sätt som när en okänd person ska utvärdera din ekonomiska status. Banken kan vägra att ge dig ett lån eftersom de inte vill begå några misstag. Till mötet på banken bör du också ta med dig en rad saker. För det första är det viktigt att banken får en referens som de kan ringa till om de är osäkra på dig som låntagare. Kom inte heller utan en genomtänkt affärsplan som kan presentera på ett överskådligt sätt för att maximera chanserna att låna pengar genom banklån.

Rörelsekredit och checkkredit

Har du en startbudget bör du även kunna uppvisa det. Om du har en egen insats i din verksamhet framstår du som mer seriös än om ett förmodat banklån ska betala alla initiala kostnader. Klä dig diskret, men se till att du är hel och ren. När du ansöker om banklån finns det två olika slags krediter som du kan få hos en bank. Det är dels investeringskrediter och lån till maskiner och inventarier dels så kallade rörelsekrediter och checkkrediter.

Med checkkredit menas att en viss summa, som du erhållit i lån från din bank, exempelvis en miljon kronor ständigt finns som en buffert utifall något oförutsett skulle inträffa. Du tvingas således att betala för att någon gång i framtiden möjligtvis skulle använda pengarna och om du använder dem betalar du ränta till banken för just det belopp du använder. Hoppas denna artikel om att låna pengar och banklån hjälper dig och lycka till med ditt lån!